Ωτονευρολογικός Έλεγχος

Ωτονευρολογικός έλεγχος. Οι περισσότερες από τις παθήσεις του ωτός διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται αρχικά στο ιατρείο. Απλές φλεγμονές , βύσμα, αλλά και χρόνιες ωτίτιδες, μπορούνε με την ωτομικροσκόπηση να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν.

Με τον ακοολογικό έλεγχο (ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα), γνωρίζουμε το επίπεδο της ακοής αλλά και σε περιπτώσεις βαρηκο’ί΄ας το λόγο που αυτή προκαλείται.Να μην ξεχνάμε ότι κάποια ήδη βαρηκο’ί’ας αντιμετωπίζονται με χειρουργικό τρόπο, όπως η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα σε παιδιά και ενήλικες και η χρόνια ωτόρροια συνέπεια διατρήσεως ή χολοστεατώματος.
Εμβοές. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών είναι καλοήθεις. Οι εμβοές μπορεί να συνοδεύουν όμως και και κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ωτοσκλήρυνση, νευροαισθητήριο βαρηκο’ί’α , όγκους. Με τον ωτονευρολογικό έλεγχο μπορούμε να διαγνώσουμε το αίτιο των εμβοών και να παρέχουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ίλιγγος. ‘Ολα τα ήδη του ιλίγγου , μπορούν να εκτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν σε επίπεδο ιατρείου. Πιο ειδικά για τον καλοήθη ίλιγγο θέσεως ,που είναι και ο πιο συχνός τύπος, μπορεί στο ιατρείο να αναταχθεί με τους κατάλληλους χειρισμούς ( Eppley) . Σκοπός μας στην περίπτωση αυτή είναι να αντιμετωπίσουμε τα βασανιστικά συμπτώματα του ιλίγγου άμεσα και χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών ,με τις γνωστές παρενέργειες αυτών.Σε ότι αφορά τη νόσο Meniere υπάρχει η δυνατότητα στο ιατρείο θεραπείας με ενδοτυμπανική έγχυση Dexamethasone ή Gentamycine ( σε σχέση πάντα με το επίπεδο της ακοής του ασθενούς). Η νόσος Meniere είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία ιλίγγου και συνήθως ακολουθεί τον ασθενή δια βίου. Όταν η αντιμετώπιση αυτής με χάπια αποτυγχάνει , η μόνη λύση για την συμπτωματική θεραπεία είναι η ενδοτυμπανική έγχυση, με βάση και τη διεθνή βιβλιογραφία..