ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ

ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ

ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ

Η πιό συχνή αιτία ρινικής συμφόρησης , είναι η υπερτροφία των κάτω ρινικών κόγχων και ακολουθούν ανατομικές παραλαγές όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.Υπάρχουν σήμερα ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρισης προερχόμενης απο υπερτροφία των κάτω ρινικών κόγχων,όπωςχρήση φαρμακευτικών μέσων (ανοσοθεραπεία,αντισταμινικά,ενδορινικά σπρέυ κορτικοστειροειδών,αποσυμφορητικά) καθώς και χειρουργικά μέσα(έγχυση κορτικοστειροειδών στην κόγχη, κρυοθεραπεία,ηλεκτροκαυτηριασμός, υποβλεννογόνια κογχοπλαστική ).Ο καυτηριασμός των κάτω ρινικών κόγχων(ΚΚΡΚ) αποσκοπεί στην άμεση μείωση της ρινικής συμφόρησης με τη μείωση του όγκου των κόγχων, διατηρώντας τη σωστή λειτουργία της μύτης και ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές.

Ο ΚΚΡΚ με ραδιοσυχνότητες είναι μια ελάχιστα επεμβατική πράξη ,που μπορεί να μειώσει τον όγκο των ιστών με στοχευμένο τρόπο.Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να δημιουργήσει εξάχνωση υποβλεννογόνια των ΚΡΚ με ελάχιστη βλάβη στους γειτονικούς ιστούς.Η τεχνική των ραδιοσυχνοτήτων διαφέρει ριζικά απο τις παραδοσιακές τεχνικές, γιατί χρησιμοποιεί χαμηλής έντασης ενέργεια ,για να αποφέρει ενα σχετικά γρήγορο και ανώδυνο αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το αποτέλεσμα της χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων.Τα αποτελέσματα αυτών δείχνουν οτι η τεχνική αυτή είναι πολύ καλά ανεχτή και αποτελεσματική.Συνολικά η χρήση ραδιοσυχνοτήτων γιά τον ΚΚΡΚ έχει πολύ μικρό αριθμό επιπλοκών και μειώνει αποτελεσματικά τη ρινική συμφόρηση προερχόμενη απο υπερτροφία των ΚΡΚ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ

1)Ρινική συμφόρηση και καταρροή σχετιζόμενη με υπερτροφία των ΚΡΚ

2)Ρινική συμφόρηση σε συνδιασμό με σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

3)Υπνική άπνοια σε άτομα που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα CPAP

4)Συμπληρωματικά σε επεμβάσεις όπως πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, ενδοσκοπικές επεμβάσεις των παραρρινίων κόλπων.

5)Σε ασθενείς που πάσχουν απο αλλεργική ρινίτιδα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων στον καυτηριασμό των ΚΡΚ . Παρολαυτά οι ραδιοσυχνότητες αντενδείκνυνται σε ασθενείς με βηματοδότη η’ άλλη εμφυτευόμενη ηλεκτρονική πρόθεση, εκτός και αν αυτές μπορούν να απενεργοποιηθούν.

Ασθενείς με σοβαρές κυκλοφορικές διαταραχές όπως αρτηριακή υπέρταση μη ρυθμιζόμενη, σαγχαρώδης διαβήτη,θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει αυτές τις παραμέτρους πρό του καυτηριασμού. Ιδιαίτερα ασθενείς που υποβάλονται σε θεραπεία με αντιπηκτικά ,θα πρέπει να έχουν διακόψει αυτή πρό του καυτηριασμού.

Παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τη γενικότερη επιτυχία της επέμβασης είναι οι ακόλουθοι

-Σοβαρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος

-Οξεία ρινίτιδα αλλεργικού η’ άλλου τύπου

-Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από τοπική αναισθησία , με τη χρήση λιδοκαίνης 4% και ενός αγγειοσυσπαστικού (π.χ.phenylephrine HCL) που ψεκάζονται τοπικά στη ρινική κοιλότητα, ακολουθούμενη από τοπική έγχυση ενέσιμης λιδοκαίνης 1/100.000 επινεφρίνης και στις δύο κάτω ρινικές κόγχες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

-Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια του καυτηριασμού .Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με έγχυση επιπλέον αναισθητικού .

-Ήπιο οίδημα με ρινική συμφόρηση καθώς και παραγωγή πηχτής βλέννης την πρώτη βδομάδα.

Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο ο καθαρισμός με αναρρόφηση στο ιατρείο ,ώστε ο ασθενής να συνεχίσει να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της χειρουργικής αυτής πράξης άμεσα μετεγχειρητικά.

-Αν ο καυτηριασμός γίνεται μαζί με πλαστική ρινικού διαφράγματος , ουλώδης ιστός μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ διαφράγματος και κάτω ρινικής κόγχης.

Share Your Thoughts!

Copyright ©2013. All Rights Reserved.